|
Çaycı denilen tembelleştirici icat yapıldı yapılalı malesef çayın tadı kaçtı.
Bunun sebebi ise bu zavallı mutfak garibanından çok şey bekliyor olmamızdır. suyunu doldur, çayını koy, fişini tak, bas düğmesine çalışsın. Ama kazın ayağı öyle değil! Peki nasıl? diyenler oldu, şimdi onlara madde madde çaycıda çay demlemenin püf noktalarını anlatalım... |
1-Çaycımızın su kaynatma bölümünü max. seviyesine kadar suyla dolduralım.
2-Demlik kısmını çay koymadan, boş olarak üzerine oturtalım.
3-Fişini takıp düğmesine basalım kaynamasını bekleyelim, durunca bir daha düğmesine basalım kısa bir süre daha kaynatalım.
|
|
4-Demlik kısmının çay haznesini ihtiyaca göre "ithal yerli farketmez" altını çizerek söylüyorum; ıslatılmamış ve yıkanmamış çayla dolduralım.
5-Kaynattığımız suyu yavaş yavaş, acele etmeden haznedeki çayın üzerine gezdirerek demliğimize yeter derecede dolduralım.
6-Suyu eksilmiş olan alt haznemizi tekrar su ilave edip doldurduktan sonra, demliği üzerine koyup tekrar kaynatalım. |
|
Şimdi diyeceksiniz ki zaten böyle yapıyoruz! hani PÜF? İşte püf;
7-Geldik minumum demlenme süresine. 20 dakika demlendikten sonra, demliğin ağzını açalım ve çay haznesini sağa sola hareket ettirelim, mümkünse yerinden çıkarıp demlikteki suya defalarca daldırıp çıkaralım. |
8-Tekrar demliği yerine koyup çaycımızın düğmesine basalım ve kaynamasını sağlayalım.
9-Yaklaşık 10 dakika daha demlenmesini bekledikten sonra, 7. maddedeki uygulamayı bir kez daha yapıp, çayın posasını bir kaşıkla hafifçe bastırarak iyice süzülmesini sağladıktan sonra demlikten çıkaralım.
10-Ellerinize sağlık. Zahmetli oldu ama güzel olmuş !
AFİYET OLSUN
|
|
Her konuda olduğu gibi çay konusunda da aşırılığa kaçmamak gerekiyor.
Şifadır diye sabahtan akşama,
akşamdan yatıncaya kadar çay içmek;
takdir edersiniz ki şifa yerine zarar verebilir.
Normal olarak
günde altı bardak çay,
açık ve az şekerli hatta şekersiz olarak
tüketilirse, çayın vereceği şifayı almış oluruz.
Tabi ki çay biraz da ağız tadına bağlı olarak, farklı şekillerde demlenip,
limon veye daha başka aroma artırıcı katkılarla da içilebilir. Örneğin çok az bir miktar bergamod
veya bir adet karanfil çayın keyfini farklılaştıracaktır. Özellikle karanfilin çaya bardakta ilave edilerek kullanılması, karanfilin mikrop kırıcı özelliği nedeniyle, mide için bulunmaz bir şifa kaynağıdır.
|
|
|
|